您的位置->北京国际双簧管艺术节2011->专家介绍
Jonathan Small ARCM

Tutor in Oboe

Biography:

Jonathan has been Principal Oboe with the Royal Liverpool Philharmonic Orchestra since 1984. He won a scholarship to study with Michael Winfield at the Royal College of Music, winning the Joy Boughton Oboe Prize in 1978. He was also Principal Oboe with Scottish Opera from 1980-84, during which time he was a founding member of Paragon Ensemble. He has played as guest principal with most of the country's major orchestras, and appears as a concerto soloist in the UK and abroad. He has recorded the Vaughan Williams Concerto on EMI, the Richard Strauss Concerto on Avie and the William Alwyn Concerto with the RLPO on Naxos was released in December 2006.

Jonathan has taught the oboe at the RNCM since 1990 and is also Guest Professor at the Central Conservatory of Music in Beijing. His teaching emphasises development of the students' tone production, solo performance skills, stylistic awareness and working toward perfection of all aspects of technique. He emphasises reed-making skills and proper study of the orchestral repertoire.

Contact Information

Telephone: 0161 907 5265

Email: suzy.stonefield@rncm.ac.uk

双簧管演奏家乔纳森•斯莫1979年获得皇家音乐学院的研究生文凭。他早年随Goossens,Sutcliffe,Michael Winfield三位英国双簧管演奏大师学习演奏,后又受到柏林爱乐乐团双簧管首席Lothar Koch的指导。

1977年至1980年,乔纳森•斯莫以职业音乐家的身份参加过BBC交响乐团、北方管弦乐团、利物浦皇家爱乐乐团、阿尔斯特交响乐团、BBC音乐会管弦乐队、国家爱乐交响乐团的排练与演出。1980年至1984年,乔纳森•斯莫担任苏格兰歌剧院交响乐团首席双簧管,并于1981年发起组建了“完美重奏组”,演出了大量的独奏和室内乐作品。自1984年起至今,乔纳森•斯莫一直担任利物浦皇家爱乐乐团的首席双簧管。在此期间还客串了许多英国的著名乐团,其中包括皇家爱乐乐团、哈雷管弦乐团、BBC爱乐乐团,苏格兰室内乐团,北方管弦乐团。他现在英国皇家北方音乐学院(Royal Northern College of Music in Manchester)担任双簧管教授,同时也是北京中央音乐学院客座教授,2001年和2004年曾两次在中央音乐学院开设大师班。

乔纳森•斯莫在利物浦皇家爱乐乐团每一个季节都有双簧管的协奏曲音乐会,其中曲目包括理查•施特劳斯、沃恩•威廉斯、莫扎特、马蒂农、恩•弗朗塞、巴赫、亨德尔、萨利埃利等众多著名作曲家的作品。

乔纳森•斯莫经常以独奏家的身份活跃在各国的舞台上。1992年他在捷克首都布拉格与布拉格交响乐团合作演出了理查•施特劳斯的双簧管协奏曲;1993年、1995年和1997年,在美国首都华盛顿与国家室内乐团合作分别演出了沃恩•威廉斯、理查•施特劳斯、莫扎特和巴赫的双簧管协奏曲;1996年在瑞典的Helsingborg与Helsingborg交响乐团合作演出了马蒂农和莫扎特的双簧管协奏曲;同年还在德国的Konstanz与德国西北交响乐团合作连续演出了四场马蒂农的双簧管协奏曲;1998年,又在捷克布拉格之春音乐节上演出了作曲家马蒂农的双簧管协奏曲,被捷克音乐评论家誉为最有风度的演奏家。

同时,作为一名优秀的英国双簧管演奏家,许多的英国作曲家都选择了让乔纳森•斯莫来首次公演他们的作品,其中有John Maxwell Geddes,Edward Harper等一批英国公认的优秀作曲家。他现在还是中央音乐学院的客座教授。

作者:   来源:中央音乐学院   发布日期:2011-04-29 10:07:32